Hoppa till innehåll
15 november 2017 Kl. 18:00 – 19:00

Bok på Historiska

Klimatet och människan under 12 000 år, med Fredrik Charpentier Ljungqvist, fil.dr i historia.

Föreläsaren tar oss på en medryckande resa genom världshistorien då kraftiga och plötsliga klimatförändringar emellanåt dramatiskt förändrat livsvillkoren för miljoner människor.

För 6 000 år sedan var Sahara exempelvis en frodig savann i stället för världens största öken, samtidigt som klimatet var varmt nog i Sverige för sköldpaddor och vilda vindruvor. Stora variationer i monsunregnen i Asien har under historien gett upphov till antingen välstånd eller hungersnöd för miljontals människor.

För tusen år sedan kollapsade indianska civilisationer av torka samtidigt som ett varmare klimat tillät nordbor att kolonisera södra Grönland. Den så kallade ”Lilla istiden”, som kulminerade på 1600-talet, orsakade försörjningskriser i Europa och Kina och på många andra håll i världen.

Vi får åtskilliga spännande och lärorika exempel på hur klimatförändringar under årtusenden påverkat utvecklingen i olika delar av världen. Det är insikter som är mycket relevanta i vår tid. Föreläsningen bygger på boken med samma titel.

Med Fredrik Charpentier Ljungqvist, fil.dr i historia och knuten till Historiska institutionen och Bolincentret för klimatforskning, Stockholms universitet. På Dialogos förlag har han tidigare publicerat Den långa medeltiden (2015) som han året därpå belönades med Cliopriset för, för sin förmåga att ”förmedla färska vetenskapliga insikter till en bred publik”. I samarbete med Dialogos förlag

Kostnadsfritt. Boka din plats här.

20 – 26 november 2017 - Vecka 47 (22)

Se allt som händer