Hoppa till innehåll
10 november 2017 Kl. 15:00 – 16:00

Bok på Historiska

Författaren Erik Peterson om sin bok Fursten av Norden, som handlar om Kristian Tyrann.

Kristian II – ringer det någon klocka? Sannolikt inte direkt. Kristian den gode, då – är han månne bekant? Nja… Men Kristian Tyrann – honom har ni väl hört talas om? Jo, det var ju den danske kungen som låg bakom Stockholms blodbad. Hur tyrannisk, och hur god, var då denne Kristian egentligen? Om det och mycket mer berättar historikern Erik Petersson.

Erik Petersson försöker i boken Furste av Norden – den första svenska biografin på mer än 70 år över mannen som styrde hela Norden – väga de mångskiftande påståendena mot varandra. Petersson vill framför allt sätta Kristian i ett europeiskt sammanhang, där machiavelliska fursteideal rådde och självaste påven inte drog sig för sådant som det i dag finns juridiska begrepp för. Men samtidigt går det inte att undgå att fascineras av Kristians person i sig, som ständigt tycks ge en följdfråga på det svar man nått.

Furste av Norden tar med läsaren på ett besök i en miljö som känns oerhört främmande och samtidigt på gränsen till det vi är välbekanta med.

Erik Petersson är historiker och författare. Hans populärhistoriska böcker handlar om maktspelet i Norden under tidigmodern tid. Han medverkar även regelbundet i Corren och Axess Magasin.

”Erik Petersson har skrivit en fantastiskt generös och levande biografi om ett tragiskt livsöde. Den bästa jag läst av alla historiska böcker jag så gärna dras till. Du kommer att bli lika hänförd som jag om du läser Furste av Norden.” (Jakob Carlander, Corren)

”En sammansatt och nyanserad bild av den omdiskuterade regenten, och han för förtjänstfulla källkritiska diskussioner … Språket är populärhistoriskt, har bra flyt och författaren förmår skapa en stark närvarokänsla … Den utmärkt läsvärda boken vänder sig till en bred grupp läsare med intresse för historia.” (BTJ)

Föredraget är kostnadsfritt. Boka din plats här.

I samarbete med Natur och Kultur.

17 – 23 december 2018 - Vecka 51 (12)

31 december - Vecka 01 (1)

Se allt som händer