Hoppa till innehåll
25 oktober 2017 Kl. 17:30 – 19:30

Unfolding Nordic Race Science

Med Minna Henriksson, konstnär och skapare av ett av verken i utställningen History Unfolds och Fredrik Svanberg, chef för forskning och samlingar på Statens maritima museer. Värd för kvällen är Susanna Zidén, pedagog och programproducent.

Unfolding Nordic Race Science är ett gränsöverskridande projekt av bildkonstnären Minna L Henriksson och arkeologen Fredrik Svanberg om rasforskningen i Norden. Samarbetsprojektet har resulterat i en konstinstallation av Henriksson, och en akademisk text av Svanberg.

Museer och konstinstitutioner har en gemensam historia av att främja rasforskning. Ungefär fram till 1970 fanns en utställning på Historiska museet med kranier som klassificerades som lång- eller kortskalliga. Projektet Unfolding Nordic Race Science tar upp ett ämne som i de nordiska länderna inte fått särskilt mycket uppmärksamhet efter andra världskriget. Före kriget var de nordiska rasbiologerna respekterade medlemmar av den nationella eliten och deras arbete uppmuntrades av staten.

Kl. 17.30: Visning Fredrik Svanberg och Minna Henriksson visar konstinstallationen Unfolding Nordic Race Science, och vi tittar efter spår som nordisk rasforskning har lämnat efter sig på museer och hur det syns på Historiska museet.

Samling i entréhallen. Begränsat antal platser, max 50 deltagare, boka din plats här.

Kl. 18.30–19.30: Samtal med Fredrik Svanberg och Minna Henriksson.

Begränsat antal platser, max 75 deltagare, boka din plats här.

OBS! Kvällens program är kostnadsfritt och hålls på engelska.

17 – 23 september 2018 - Vecka 38 (13)

24 – 30 september 2018 - Vecka 39 (15)

Se allt som händer