Hoppa till innehåll
11 oktober 2017 Kl. 18:00 – 20:00

Vad vet du om historia – 1000-talet

Kontakterna mellan Kiev och Mälardalen på 1000-talet.

Det fanns en tid då Sigtuna och Kiev var systerstäder. De växte fram samtidigt, var ungefär lika stora och kontakterna mellan dem tycks ha varit täta.  I Nestorskrönikan berättas om de sammanflätade härskarsläkterna i Kiev och Mälardalen och i Sofiakatedralen i Kiev ligger prinsessan Ingegerd, Olof Skötkonungs dotter, begravd. Men vad säger arkeologin? Finns det spår som än i dag vittnar om dessa kontakter?

Kl. 18.00–18.15: En presentation av föremål i 1000-tals rummet i utställningen Sveriges Historia och om 1000-talet, med Anna Westerberg Davidson, lärare i historia.
Kl. 18.15–19.00: Föreläsning med Charlotte Hedenstierna-Jonson, forskare på Historiska museet: Kontakterna mellan Kiev och Mälardalen på 1000-talet.
Kl. 19.00– : Möjlighet att ställa frågor till föreläsaren.

Programmet är kostnadsfritt. Boka din plats till föreläsningen här.

Om programserien ”Vad vet du om historia?”

Historien är full av frågor: Hur såg det ut med kontakterna mellan människor i Mälardalen och Kiev under 1000-talet och hur kan vi veta det? Varför kallas 1100-talet för det mörka århundradet? På vilket sätt kunde kvinnor som Heliga Birgitta och drottning Margareta utöva makt under medeltiden? Hur var det att leva som krigsfånge under Karl XII:s regeringstid på 1700-talet? Hur gick det egentligen till när feminismen föddes i Sverige på 1800-talet? Hur var det att komma som barn till Sverige från Finland under andra världskriget?

I en serie om tio avsnitt, går vi igenom 1000 år av historia i Sverige, genom att göra nedslag i de olika seklen. En kunskapsserie i samarbete med historiska institutionen på Stockholms universitet.

19 – 25 februari 2018 - Vecka 08 (13)

Se allt som händer