Hoppa till innehåll
08 mars 2017 Kl. 18:00 – 20:00

Rättvis historia – internationella kvinnodagen

Vi firar Internationella kvinnodagen med visningar på temat #rättvishistoria: Gömda och glömda kvinnor i historien.

Specialvisningar i utställningarna kl. 18.00–18.30 och 19.00–19.30.

Begränsat antal platser, 35 st/visning. Kostnadsfritt.

OBS! Beställda biljetter avhämtas i entrén senast 30 min före utsatt tid, ej uthämtade biljetter släpps 15 minuter före visningens början.

Boka din plats här.

En av kvinnorna du får möta är Katarina Sunesdotter. Hon föddes troligen 1215, och tog på sig rollen som drottning i äktenskapet med kung Erik Eriksson, även kallad Erik den läspe och halte. Katarina och Erik kom från högt uppsatta familjer och tanken med deras äktenskap kan ha varit att förena släkter som varit i strid med varandra.

Katarina blev änka efter bara några års äktenskap, och för första gången i sitt liv myndigförklarad. Hon var inte längre beroende av en manlig släkting/förmyndare, som hon hade varit som gift och ogift kvinna. Katarina Sunesdotter kunde själv förfoga över sin enorma förmögenhet – hon ägde bland annat städerna Nyköping och Söderköping!

Hon valde att donera en stor del av det hon ärvt till Gudhems kloster i Västergötland. Katarina bosatte sig i Gudhem de sista åren av sitt liv och dog någon gång kring 1252.

På museet finns Katarinas fina och oerhört påkostade gravtumba utställd. En gravtumba är ett kistliknande gravmonument av sten, ofta försett med en ristad eller skulpterad avbildning av den avlidna på översidan.

17 – 23 september 2018 - Vecka 38 (13)

24 – 30 september 2018 - Vecka 39 (15)

Se allt som händer