Hoppa till innehåll
20 januari 2017 Kl. 15:00 – 16:00

Arkeologen berättar – kinesiska mönster

Helen Persson, antikvarie med ansvar för den textila samlingen på Historiska museet, berättar om ”Drakar och lotus, kinesiska mönster på medeltidens textilier”.

Kinesiska sidentextilier har varit åtråvärda och exotiska handelsvaror sedan åtminstone tiden runt Kristi födelse och fraktades vida längsmed den så kallade Sidenvägen. Det var framför allt under Mongolväldet (1206-1368) som textilierna spreds till Europa i allt större utsträckning.

Helen Persson presenterar de kinesiska sidenmönstrens influenser på europeisk textildesign under medeltiden genom textilsamlingen på Historiska museet, men även med exempel på kineserier under senare tid som 1700-talet och nutid. Vi tycks fortfarande vara väldigt fascinerade av Östasien.

Helen Persson har tidigare arbetat på Victoria and Albert Museum i London, med ansvar för kinesisk dräkt och textil i nästan tio år. Hon är framför allt intresserad av kinesisk textilexport och har föreläst och publicerat texter om ämnet.

Evenemanget är kostnadsfritt. OBS! Bokade biljetter avhämtas i entrén senast 30 minuter före utsatt tid. Ej avhämtade biljetter släpps 15 minuter före föredragets början!

Evenemanget är fullbokat.

Fler programpunkter i serien Arkeologen berättar:
1/2: Om Sandby Borg
17/2: Källa gamla kyrka
24/3: Konservering
21/4: Soldater från Avaskär och andra livsöden

16 – 22 april 2018 - Vecka 16 (15)

23 – 29 april 2018 - Vecka 17 (10)

Se allt som händer