Hoppa till innehåll
11 december 2015 Kl. 15:00 – 16:00

Bokfredag: Julens symboler

När det är som mörkast i december plockar vi fram våra julprydnader och förgyller våra hem med ljusstakar, stjärnor, kransar och hjärtan. I Sverige, ett av världens mest sekulära länder, lever jultraditionen stark. Inget tyder på att julen tappar i betydelse.

Varför värnar vi så varmt om vår jultradition när så få bekänner sig till den kristna religionen? Kanske står svaret att finna i julens symboler.
Men vad betyder de symboler som vi använder oss av år efter år? Varför äter vi lussekatter? Hur hänger kransen på ytterdörren ihop med evigheten? Vad har adventsstjärnan med gudinnan Freja att göra? Och på vilket sätt är Lucia en del av en tradition som hyllar kvinnan?
Symbolernas kraft tycks vara starkare än varje religiös tradition.

Helen Egardt om ursprunget till jultraditionens mångbottnade symbolik och fördjupar förståelsen för våra urgamla seder. Vissa av dem har rötter så långt tillbaka som i sumerisk tid och har genom fornnordisk och kristen tradition överlevt till våra dagar.

Helen Egardt är gymnasielärare och har arbetat som föreläsare och kursledare. Hon har bott i Grekland och har under många år intresserat sig för filosofi, symbolik och myttolkning.

I samarbete med Dialogos förlag. Bokförsäljning i anslutning till föredraget.
Förboka din plats här 

10 – 16 december 2018 - Vecka 50 (12)

17 – 23 december 2018 - Vecka 51 (8)

31 december - Vecka 01 (1)

Se allt som händer