Hoppa till innehåll

Fotografering och filmning

Det är tillåtet för allmänheten att fotografera och videofilma för eget bruk i museets basutställningar. Det är däremot inte tillåtet att använda stativ. Säkerhetsskäl och vår ambition att andra museibesökare inte ska störas ligger till grund för beslutet.


Normalt är det bara museets fotografer eller annan av museet anställd personal som har rätt att fotografera professionellt i samlingarna. Avsikten är att värna om föremålens säkerhet och kondition.

Söker du bilder på våra föremål i samlingarna? Vi har cirka 105 000 bilder fotograferade under olika perioder, med olika teknik, vilket innebär att kvalitén och upplösningen varierar. Vet du ungefär vad du söker kan du söka själv här på webben via vår sökfunktion och ladda ner bilderna själv. Behöver du mer hjälp eller har direkta bildfrågor kontakta:

bilder(a)shm.se

De flesta av våra föremålsbilder är numera licensierade med CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/se/), vilket innebär att de är fria att använda, under förutsättning att upphovsman och/eller Statens historiska museum anges i samband med bildens publicering.

Forskare, studenter och andra intressenter som av särskild orsak själva vill fotografera eller filma föremål kan skicka en förfrågan till:

samlingarna(a)historiska.se